Tutustu veneen mukana toimitettuun käyttöhjeeseen. Siinä on mainittu kaikki veneen käyttöön oleellisesti vaikuttavat seikat.

 

Veneen peräpeilissä olevat metalliset valmistajan kyltit kertovat mallin, sarjanumeron sekä valmistusvuoden. Lisäksi niissä on mainittu maksimihenkilöluku ja -kuorma, moottoriteho sekä ponttoonin täyttöpaine.Turvallisuuden ja veneen kestävyyden vuoksi näitä arvoja tulee noudattaa.

 

Vajaasti täytetty kumivene kuluu ja vanhenee nopeammin, kun välipohja hankaa ponttonien reunoja varsinkin, jos veneessä on hiekkaa.

 

Veneiden pesuun ei pidä käyttää mitään liuotteita. Ne saattavat poistaa PVC:n pehmentimet, jolloin kellukkeen materiaali pilaantuu. Saippuapohjaiset kotona käytettävät pesuaineet sopivat hyvin. Valmistajatehtaiden suosittelema pastamainen Revival-pesuaine poistaa myös dieselin noen. Revivalia myy Maritim ja Konekesko Marine.

 

Ponttonia ei pidä vahata, koska vahat saattavat sisältää kemikaaleja, jotka estävät mahdolliset tulevat korjaukset.

 

Veneen mukana toimitettavat paikkaussarjatovat ensisijaisesti tarkoitettu tilapäiseen korjaukseen mutta ne soveltuvat hyvin pienten reikien ja hankautumien korjaamiseen. Viiltoreiät tulee korjata myös sisäpuolelta. Työn vaativuuden vuoksi ne kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.

 

Puhtaat venttiilit vuotavat harvoin. Roskia kulkeutuu kellukkeeseen helposti pumpun kautta. Veneen täyttämistä likaisella ja roskaisella alustalla kannattaa välttää. Venttiilin saa puhdistettua helposti esim. saippuaveteen kastetulla piippurassilla. Sen kaksinkertaiseksi käännetty pää taivutetaan vielä pienelle mutkalle, jolla puhdistus voidaan tehdä. Venttiilien vaihdot kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi. Moni venttiili vaatii erikoistyökaluja ja tietyn kireyden.

 

Vene voidaan laittaa talvisäilytykseen joko täytettynä tai pakattuna. Pesun jälkeen veneen annetaan kuivua. Märkänä pakattu vene voi jäädä pysyvästi laikulliseksi. Jos vene säilytetään täytettynä, siitä kannattaa poistaa välipohja ja kääntää vene ylösalaisin.

 

Varoitus !!! Hiiret ja muut jyrsijät syövät mielellään kumiveneisiin reikiä talven aikana. Säilytyspaikalla voi olla syytä käyttää tarkoituksenmukaista karkotetta.

 

AVON-veneet ovat valmistettu käsin liimaamalla Hypalon-kumiseoksesta. Veneet liimataan Bostik NE 486 kaksikomponenttiliimalla. Liiman maahantuoja: Bostik Finley Oy.

 

BOMBARD-veneet ovat PVC-valmisteisia ja on koottu suurjaksosaumaamalla. Näiden veneiden korjauksessa käytetään Zodiac Z7806 kaksikomponenttiliimaa, jota tuo maahan Maritim ja Konekesko Marine. ZODIAC-veneitä valmistetaan eri käyttötarkoituksiin eri materiaaleista.

 

Takuuasioissa tehdas vaatii aina takuukortin (Warranty Card) sekä ostokuitin. Ilman niitä takuuasioita ei voida käsitetellä.

 

Veneen huoltoon tai korjaukseen liittyvissä asioissa kannattaa ottaa suoraan yhteyttä valmistajatehtaiden ja maahantuojan valtuuttamaan huoltokorjaamoon:

SELBOAT OY

Merenkulkijankuja 7
00980 Helsinki

puhelin: 0400-418 835

sähköposti: selboat[ät]dlc.fi