1. Varmista ettei gelcoat- pinnan alla oleva laminaatti ole vaurioitunut.
 2. Jos vaurio on vain gelcoat- kerroksessa, esimerkiksi hankautuma tai naarmu ,niin korjausalue tulee saada puhtaaksi. Vesipesulla voi hyvin aloittaa käyttämällä esimerkiksi astianpesuainetta veden joukossa. Seuraavaksi alue tulee pestä vahanpoistoaineella joka on tarkoitettu venekäyttöön. Pesua kannattaa vielä jatkaa käyttämällä oksaalihappoa (esim Hempel Gelcoat Cleaner) ohjeiden mukaan. Alue huuhdellaan hyvin puhtaalla vedellä. Alueen annetaan kuivua hyvin.Monivaiheisen pesun tarkoituksena on saada mahdollisimman alkuperäinen värisävy esiin. Ei ole mitään järkeä suorittaa korjausta väärällä värillä jos oikean sävyistä väriä on saatavilla. Vahan poisto on tärkeää koska vahattu pinta värjää gelcoatin hieman harmaaksi. Sama koskee käsistä tarttuvaa likaa ja rasvaa.
 3. Naarmut ja hankautumat on saatava hiottua todella puhtaaksi kuitenkaan suurentamatta korjausaluetta. Hionta voidaan suorittaa karkeudella P180 – 240. Kaikki irtonainen ja murtunut pinta tulee poistaa samoin kuin hiontapöly.
 4. Jos naarmut ovat hyvin matalia, niin ne voidaan saada peittoon maalaamalla korjauskohta gelcoatilla kerran. Tämän kovettua maalataan uudellen seoksella, johon on lisätty styreenillä liuotettua parafiinia ohjeen mukaan, silloin seoksesta tulee topcoatia.Toinen vaihtoehto on tehdä korjaus kokonaan topcoatilla. Silloin on uusintamaalaus suoritettava “ikkunan ollessa auki” eli sillä hetkellä kun seos on jo kovettunut, mutta ei vielä pintakuiva. Jos seoksen annetaan tulla pintakuivaksi, niin se on ehdottomasti hiottava himmeäksi ennen uusintamaalausta.

  Syvemmät naarmut ja kolot kannattaa täyttää ja hioa oikeaan muotoon ennen varsinaisen pintatyön tekemistä. Tarvittavaan määrään gelcoatia silputaan saksilla mahdollisimman lyhyeksi leikattua lasikuitua. Seoksen tulee olla niin paksua, ettei se valu. Tämän jälkeen vasta lisätään oikea määrä kovetetta ja seos sekoitetaan hyvin. Seos työstetään vauriokohtaan siveltimellä tai kittilastalla. Paksunnettuun seokseen jää helposti ilmakuplia. Peittämällä korjaus teipillä tai muovilla estetään ilman pääsy pois, joten sitä ei kannata edes harkita.

 5. Kovettunut korjausalue voidaan hioa ja kiillottaa haluttuun tasoon. Kannattaa ottaa huomioon että gelcoatin ominaisuuksiin kuuluu kutistuminen. Nopeasti tehty korjaus vajoaa aikaa myöten varsinkin lämmön päästyä vaikuttamaan pintaan. Sama koskee viileässä lämpöilassa tehtyjä korjauksia.
 6. Hionta kannattaa aloittaa kuivahionnalla esimerkiksi karkeudella P240. Kuivahionnassa näkee mitä on tekemässä. Jos epäilee ettei korjaukerros ole riittävän paksu loppuhiontaan ja kiillotukseen, niin kannattaa aloittaa pinnotus uudestaan.Hiontaa jatketaan vesihiomalla korjausaluetta esimerkiksi karkeudella P360 -> P500 -> P600 – P800 ja P1200
 7. Hionnan jälkeen voidaan korjausalue kiillottaa. Veneliikkeissä myytäviä kiillotustahnoja voi hyvin käyttää. Tahnat eivät saa sisältää silikonia. Kiillotuksen yhteydessä havaitaan alueita joissa on syvempiä aikaisemmin hionnassa tulleita hiontanaarmuja. Täytyy päätella millä karkeudella ne ovat tulleet ja aloittaa vesihionta uudelleen siitä karkeudesta hienompaan.Matalakierroksista kiillotuskonetta voidaan varovasti käyttää viimeistelyssä.

Pähkinänkuoressa

 • Käytä suojaimia, silmä- ja hengityssuojaimet ennen kaikkia. Hyvät, kemikaalit kestävät suojakäsineet ovat tarpeen sekä koneita käytettäessä kuulosuojaimet.
 • Gelcoat ja varsinkin sen kovettaja ovat ihoa ärsyttäviä ja syövyttäviä aineita, vältä ihokosketusta ja varsinkin silmät tulee suojata.
 • Noudata kovettajan annostelussa gelcoat-purkissa annettuja ohjeita, määrät ovat hyvin pieniä, n. 2% gelcoatin määrästä. Tulee käyttää tarkkaa vaakaa.
 • Työskentele hyvin tuuletetussa tilassa, lämpötilan tulee pysyä +16 – 25 Celsiusasteen rajoissa. Kosteus ei saa ylittää 70% suhteellista kosteutta.
 • Työkalujen puhdistukseen voi käyttää asetonia. Huomaa että se on erittäin tulenarkaa