Työohjeita gelcoat-korjaukset
Työohjeita gelcoat-pintavaurion korjaamiseen
- Varmista ettei gelcoat-pinnan alla oleva laminaatti ole vaurioitunut. Jos kyseessä on pintahalkeama, todennäköisesti myös laminaattia joudutaan korjaamaan.
- Jos vaurio on vain gelcoat-kerroksessa, esimerkiksi hankautuma tai naarmu, niin korjausalue tulee saada puhtaaksi ja vaha poistettua. Astianpesuaine käy hyvin pesemiseen. Seuraavaksi alue tulee pestä venekäyttöön tarkoitetulla vahanpoistoaineella. Pesua kannattaa jatkaa vielä oksaalihappoa sisältävällä aineella tuotteessa olevan ohjeen mukaan. Tavoitteena on saada alkuperäinen värisävy esille. Lopuksi alue huuhdellaan vedellä hyvin ja annetaan kuivua. Kun alkuperäinen värisävy on esillä ja mielellään myös veneen valmistajalta saatu tieto värin valmistajasta ja värin numero, niin voidaan aloittaa varsinainen korjaustyö. Ei ole mitään järkeä suorittaa korjausta väärällä värillä, jos oikean sävyistä väriä on saatavilla. Vahan poisto aina on tärkeää, koska vahattu pinta värjää gelcoatia hieman harmaaksi. Sama koskee käsistä tarttuvaa likaa ja rasvaa.
- Naarmut ja hankautumat on saatava hiottua todella puhtaaksi suurentamatta kuitenkaan korjausaluetta. Hionta pitää tehdä hiomapaperilla, jonka karkeus on P180 – 240. Kaikki irtonainen ja murtunut pinta tulee poistaa samoin kuin hiontapöly.
- Jos naarmut ovat hyvin matalia, niin ne voidaan saada peittoon maalaamalla korjauskohta gelcoatilla kerran. Tämän kovettua maalataan uudelleen seoksella, johon on lisätty styreenillä liuotettua parafiinia ohjeen mukaan, jolloin seoksesta tulee topcoatia. Toinen vaihtoehto on tehdä korjaus kokonaan topcoatilla. Silloin uusintamaalaus on suoritettava ”ikkunan ollessa auki” eli sillä hetkellä, kun seos on kovettunut mutta ei vielä pintakuiva. Jos seoksen annetaan tulla pintakuivaksi, niin se on ehdottomasti hiottava himmeäksi ennen uusintamaalausta.
Syvemmät naarmut ja kolot kannattaa täyttää ja hioa oikeaan muotoon ennen varsinaisen pintatyön tekemistä. Tarvittavaan määrään gelcoatia silputaan saksilla mahdollisimman lyhyeksi leikattua lasikuitua. Seoksen tulee olla niin paksua, ettei se valu. Tämän jälkeen lisätään oikea määrä kovetetta ja seos sekoitetaan hyvin. Seos työstetään vauriokohtaan siveltimellä tai kittilastalla. Paksunnettuun seokseen jää helposti ilmakuplia. Jos korjaus peitetään teipillä tai muovilla estetään ilman pääsy pois, joten peittämistä ei kannata edes harkita. - Kovettunut korjausalue voidaan hioa ja kiillottaa haluttuun tasoon. Kannattaa ottaa huomioon, että gelcoatin ominaisuuksiin kuuluu kutistuminen. Nopeasti tehty korjaus vajoaa aikaa myöten varsinkin lämmön päästyä vaikuttamaan pintaan. Sama koskee viileässä tehtyjä korjauksia.
- Hionta kannattaa aloittaa kuivahionnalla esimerkiksi karkeudella P240. Kuivahionnassa näkee mitä on tekemässä. Jos epäilee ettei korjauskerros ole riittävän paksu loppuhiontaan ja kiillotukseen, niin kannattaa aloittaa pinnoitus uudestaan. Hiontaa jatketaan vesihiomalla korjausaluetta esimerkiksi karkeudella P360 -> P500 -> P600 –> P800 -> P1200.
- Hionnan jälkeen korjausalue voidaan kiillottaa. Veneliikkeissä myytäviä kiillotustahnoja voi hyvin käyttää. Tahnat eivät saa sisältää silikonia. Kiillotuksen yhteydessä voi havaita naarmuja, jotka ovat tulleet aikaisemmasta hionnasta. Täytyy päätellä mikä karkeus hiottaessa on ollut käytössä ja aloittaa vesihionta siitä karkeudesta uudelleen hienompaan. Matalakierroksista kiillotuskonetta voidaan varovasti käyttää viimeistelyssä. Muutenkin kiillotuskoneen on oltava liikkeessä koko ajan, ettei sillä lämmitetä alla olevaa pintaa.
Varoitus!
Käytä suojaimia, silmä- ja hengityssuojaimia ennen kaikkea. Hyvät, kemikaaleja kestävät suojakäsineet ovat tarpeen samoin kuin kuulosuojaimet koneita käytettäessä. Suojaimet suojaavat työn tekijää ja samalla työn kohdetta tekijältä!
Gelcoat ja varsinkin sen kovettaja ovat ihoa ärsyttävä ja syövyttäviä aineita, vältä siis ihokosketusta ja varsinkin silmät pitää suojata.
Noudata kovettajan annostelussa gelcoat-purkissa annettuja ohjeita, määrät ovat hyvin pieniä, noin 2% gelcoatin määrästä. Käytä tarkkaa vaakaa.
Työskentele hyvin tuuletetussa tilassa, lämpötilan tulee pysyä +16 – 25° C rajoissa. Kosteus ei saa ylittää 70% suhteellista kosteutta.
Työkalujen puhdistukseen voi käyttää asetonia. Huomaa että se on erittäin tulenarkaa.